ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Човекът, който казва „Мразя републиканците“ в това видео, не е атентаторът Томас Матю Крукс

Източник: factcheck.bg

Автор: Василена Доткова

Часове след атентата срещу Доналд Тръмп в социалните мрежи започнаха спекулации за политическите пристрастия на извършителя. Медии в САЩ веднага разпространиха информацията, че идентифицираният като Томас Матю Крукс стрелец е бил регистриран като привърженик на Републиканската партия. Тази информация е потвърдена от снимки на регистрацията му като гласоподавател в регистрите на щата Пенсилвания. Тя обаче се поставя под съмнение от потребители в социалните мрежи, които подкрепят републиканците и Тръмп.

На този фон в социалните мрежи се появи видео, публикувано след стрелбата по бившия американски президент. В него човек с дълга светла коса и очила се представя като Матю Крукс и заявява: „Мразя републиканците. Мразя Тръмп“ и допълва: „Хванали сте грешния човек.“ Видеото се споделя масово и сред български потребители в социалните мрежи. То се използва за подклаждане на съществуващите политически разделения, като се внушава, че покушението срещу Тръмп всъщност е извършено от противник на Републиканската партия. Конспиративната теория, че истинските политически убеждения на извършителя умишлено се крият от обществото, се тиражира както от индивидуални профили, така и от някои новинарски сайтове.

„Има данни, че този болен мозък е крайноляв активист и е участвал в улични акции на Антифа – една от соросоидните бандитски организации, палили и грабили магазини в много щати“ – пише в профила си във Фейсбук Александър Урумов, бивш началник на пресцентъра на Министерството на отбраната по времето на министър Красимир Каракачанов и активен консервативен инфлуенсър.

„Припомням, че „Ройтерс“ и другите либерални медии побързаха да съобщят, че стрелецът по Тръмп е регистриран републиканец. Потрес са тези пропагандатори! Фабрики за лъжи,“ – пише издателят на „Гласове“ Явор Дачков и споделя във Фейсбук публикация на изданието, съдържаща неверните твърдения.

Сравнението между разпространените в медии потвърдени снимки на Томас Матю Крукс и споделяното видео ясно показва, че това не е един и същ човек.

Factcheck.bg проследи видеото в Х до профил, който по-рано се е казвал @JewGazing, но след реакциите към публикуваното видео е променил самоличността си в социалната мрежа на @Poopy_Tool_Fan.

Вляво: Една от снимките в профила на @JewGazing в X; вдясно: снимка от шофьорска книжка на Томас Крукс, разпространена от NBC News

Оригиналната публикация от профила @JewGazing с видеото е изтрита, но то продължава да се разпространява чрез други потребители, които са го копирали и разпространили в часовете след атентата. В профила могат да се открият доста снимки на @JewGazing, които ясно показват, че това е човекът, който се представя за Томас Крукс в разпространяваното видео.

В профила си авторът на видеото изрично признава, че това е било шега и изразява съжаление, че е публикувал кадрите.

Засега няма официално разпространена информация за мотивите, които са подтикнали Томас Крукс да извърши атентата срещу Доналд Тръмп. ФБР съобщава единствено, че работи по изясняване последователността от неговите действия и разглежда съдържанието на телефона му.

Политическите пристрастия могат да се променят във времето и не е задължително да разкриват в дълбочина причините за радикализацията и екстремните действия на извършителите на подобни престъпления.

До момента не е открито послание или манифест на атентатора, в които той ясно да е заявил мотивите си. Не са намерени и негови профили в социалните мрежи, които да дават категорична информация за актуалните му политически убеждения. Отсъствието на такива данни създава пространство за спекулации, които могат да послужат за задълбочаване на политическите разделения и насаждане на омраза в публичното пространство.

Проверено

Лицето на човека, който се представя като Томас Крукс в споделяното видео, не съвпада с официално разпространените изображения на извършителя на покушението срещу Доналд Тръмп. Видеото е публикувано от профил в Х, в който могат да се открият още много снимки на същия потребител. Той признава в отделен туит, че е създал видеото на шега, но е притеснен от последствията. Мотивите за покушението срещу Доналд Тръмп все още не са категорично установени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина